środa, 12 lutego 2014

Gruzińska książka kucharska cz.1

Muszę się do tego w końcu przyznać. Tak polubiłam gruzińską kuchnię. Bardzo, może za bardzo.
Moje the best to badridżani i adżaruli chaczapuri, czyli wersja najpopularniejszego gruzińskiego dania z żółtkiem jajka w środku.

Dziś część pierwsza i parę gruzińskich przepisów z książki kucharskiej mojej sąsiadki Mariki.

Chaczapuri- to najpopularniejsza gruzińska potrawa, placek z serem. Sprzedaje się je w każdej przydrożnej budce. Nazywany też gruzińską pizzą. W każdym regionie przygotowuje się je trochę inaczej.
wiadomo, że najlepszymi kucharzami są mężczyźni dlatego Ika
specjalnie dla nas zrobił jedno chaczapuri. Jak się potem okazało
pierwsze w życiu
Według mnie to każda gospodyni ma jakiś swój sekretny sposób na przygotowanie tego dania.
Składniki :
1 kg mąki
1 łyżka stołowa drożdży sypanych ( dostępne również w Polsce)
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
 i jak to mówi Marika ciut, ciut ciepłej wody i oleju słonecznikowego
ser gruziński ( najlepiej kozi słonawy, albo po prostu jakiś biały słony ser )

Sposób przygotowania:
Mieszamy wszystkie składniki w misce aż do uzyskania równomiernego ciasta. Potem odkładamy na pół godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ścieramy ser. Kiedy ciasto już wyrośnie rozwałkowujemy je i na środek wrzucamy ser potem zawijamy brzegi i na patelnie. Parę minut z jednej strony czekamy aż ser się rozpuści potem przekładamy na drugą. I gotowe. Smacznego !



Badridżani- w języku gruzińskim to słowo oznacza po prostu bakłażan. Jednak to gruziński bakłażan i każdy tu wie jak go przyrządzić. Jako przekąska do wina, świetny.
Badridżani i pchali podawane w jednej z restauracji w Ozurgeti
Składniki :
bakłażan
cebula
ząbek czosnku
olej słonecznikowy
orzechy włoskie ( na 1 bakłażana około 10 orzechów)
kolendra, nać pietruszki
ocet winny
pestki granatu
przyprawy : sól pieprz jeśli ktoś jest w Gruzji to może też dodać khmeli-suneli( mieszankę przypraw).

Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażamy cebulę i ząbek czosnku. Bakłażana kroimy w podłużne plastry. Smażymy z oby dwóch stron na patelni na głębokim oleju. W tym czasie przygotowujemy farsz. Łuskane orzechy mielimy razem z przyprawami, czosnkiem i posiekaną zieleniną w blenderze , dodajemy ciut, ciut octu winnego aż wszystko nabierze zbitej konsystencji. Potem usmażone plastry bakłażana kładziemy na talerzu a na nie farsz i tak kolejno zawijamy bakłażany na wierzch sypiemy parę pestek granatu. Podajemy na zimno. Istnieje też wersja mini z majonezem zamiast farszu z orzechów, też polecam. Smacznego !

szpinakowe Pchali - to popularna potrawa , najważniejszy jest sos a można ją podawać z wieloma warzywami. Ja najbardziej polecam szpinak.

Składniki :
Szpinak
Orzechy( ok.10 sztuk )
czosnek
sól, pieprz
kolendra, nać pietruszki
ocet winny
pestki granatu
Sposób przygotowania : Ugotować szpinak. Przygotowujemy w tym czasie sos, dokładnie taki sam jak do badridżani, mielimy w blenderze orzechy, przyprawy i nać pietruszki, dodajemy ocet winny. Potem mieszamy szpinak razem z sosem i formujemy małe kulki. Dekorujemy pestkami granatu. Podajemy na zimno.

To na razie tyle, następnym razem : adżabsandari, aczma i moje ulubione pielamuszi. A tymczasem
Smacznego !



1 komentarz:

  1. dzięki za przepisy, natchnełaś mnie do zrobienie chaczapuri :) wcześniej myślałam że na patelni się nie da. Spróbowałam wczoraj trochę i wyszło całkiem spoko, będę udoskonalać się w tym fachu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń